Brandusa de toamna

Brandusa de toamna (Colckicum autumna)este Spccie erbacee perenă (lipsita de tulpina aeriana ). Florile au culoarea liliachie si au forma de potir. Brandusa de toamna la fel cum este si numele ei , apare toamna tarziu.Fructele sunt sub forma de capsula si se formeaza doar in al 2 an in luna mai, la inceput avand culoarea verzuie iar in septembrie culaorea se schimba in brun.


Compoziţie chimică
Scminţele conţin 0,30-0,60% (în % cazuri cxccpţionale 1%) al.ealoizi de tip tropanolic, dintre care cantitativ predo-rnină colchicina, precum şi alcaloizi cu structură similarâ, notaţi cu litcrcle A, B, C ctc. între aceşti alcaloizi, alcaloi-dul F este identic cu colcaniina sau dc-mccolcina, fiind un desacetil-me-til-colchicină. Difcrite altc substanţc izolate din pârţile plantei şi notate cu majuscule (D, I, J, M, O ctc.) nu sunt dc natură tropanolică, iar elucidarea structurilor chimice alc multora dintre aceste substanţe mai neccsită cercetări. Din accastă specic s-a mai izolat şi un glicozid — colchicozidul carc prin hi-droliză se dedublează în glucoză şi di-mctil-2-coIchicină.

-Alacloziii din Brandusa de toamna sunt toxici dar in doze terapeutice ei au actiune analgeizca si antiinflamatoare. In trecut au fost utilizati pentru reumatism si guta .
-Colchicina este prima substanţă chimică pură izolată dintr-o plantă care s-a dovcdit a avca acţiune mitoclazică (de inducere a diviziunii celularc).Colchicina a fost experimentată în terapia anticanceroasa, dar din cauza toxicităţii ridicate s-a renunţat la această utilizare.

0 comentarii: