Anasonul

Anasonul (Pimpinella anisum). Florile sunt mici si sunt sub forma de umbreluta , partea utilizată fiind l fructele formate din două achene unite între elc, cu peri aspri, foarte scurţi.


Compoziţie chimică
Fructele conţin 2 "i% ulci esenţial format tlin 80-90% anetol, rnetilcavicol sau izoanelol, canlilăţi niici dc cctonc şi aldehidc anisicc, prccum si aldehidâ acctica; 10-20% lipidc, coliiul, 20% protcinc, zaharuri, amidon, 6-10% substan-ţc mincralc.

In doze terapeutice anasonul este folosit ca si stimulent al centrilor respiratori şi al circulaţiei. In doze de peste 5 g fructe pe zi produce tulburări nervoase, iar în doze mai mari, halucinaţii, insomnie, tulburări de vorbâre, convulsii puternice, comă.
Folosit ca expeclorant carminativ (favorizează eliminarea gazelor din intestin).

0 comentarii: