Afinul

Afinul sau Vaccinium myrtillus este un subarbust de 10- 15 cm din zona montana . Spre deosebire de frunzele plantei din aceiasi familie Merisorul frunzele Afinului cad in fiecare toamna.Florile sunt mici , roz sub forma de globuri , iar fructele sunt negre violacee.


Compoziţie chimică
Frunzele de Afin conţin 10% ta-ninuri, cantităţi mici de arbutozid, acid chimic, miristic şi palmitic, ericolină, derivaţi flavonici, acizi triterpenici, tia-rnină, săniri minerale.
Fructele de Afin conţin 5-10% taninuri de natură catehică, cca 30% zahăr invertit. Componentele active principalc din fructele de Afin sunt: antocianii, pig-menţii coloranţi de natură glicozidică, iar cei mai reprezentativi sunt delfmidina, cianidina, petumidina şi malvidina, glicozidaţi cu diferite zaharuri şi, în total, alţi 15 compuşi.
Pe lângă taninuri de natură catechică şi leucoantociani, flavonoide, zaha-ruri, pecline ,şi acizi organici (succinic, malic, citric, chimic), fructcle de Afin conţin sâruri mineraie: potasiu 50 mg%, calciu 10 mg%, fosfor 8 ing%, sulf 8 mg%, magneziu 6 mg%, clor 5 mg%, mangan 3 mg%, fier 1 mg%.


Componentele principale ale fitocompuşilor din afine ( Antocianozidele) sunt active asupra binei functionari a microcirculatiei. Administrarea produselor pe baza de afine regleaza functionalita-
tea microcirculatiei sanguine, şi contracţiunea ritmieă a musculaturii netede a arteriolelor care controleazâ fluxul hematic.
Cercetărilc farmacologice au demonstrat acţiunca antocianilor din afine asupra enzimelor retinice şi asupra regenerării mai rapide a pigmenţilor retinici, precum şi efectele favorabile asupra acuităţii vizuale în special în timpul noptii.
Au aplicaţie în tratamentul insufîcienţei venoase cronice şi a complicaţiilor care survin: varice, varicoflebite, tromboflobite, edeme periomaleolare şi crurale.
Afinele mai au si actiuni antispetice intestinale si astrigente.
Extractele pe bază de afine sunt utile şi în tratamentele cistite-lor , diareilor, iar frunzele si fructele de Afin mai sunt utiliztae in diabetul de tip II.


0 comentarii: